15 essentiële specerijen en hoe je ze gebruikt

Kruiden. We hebben ze allemaal. Sommige zijn meer geliefd en gewild dan andere, maar elk potje dat we hebben heeft ongetwijfeld een belangrijke rol gespeeld in het toevoegen van smaak, kleur, of diepte aan een gerecht op een of ander moment. Er is geen betere manier dan je aan te moedigen en te wapenen met de trucs en hulpmiddelen die je nodig hebt om je kruidenkast, -rek of -lade eens wat dieper in te kijken, er uit te halen wat er al jaren staat, opnieuw te beoordelen wat je echt nodig hebt, en erop toe te zien dat je je specerijen goed bewaart.

Piment: Warme piment voegt een speciaal iets-iets toe aan allerlei gerechten, van stoofschotels en vlezige stoofpotten tot desserts.

Laurierbladeren: Mild en kruidig zijn laurierblaadjes heerlijk bij lang sudderende soepen en stoofschotels. Trek ze er voor het opdienen altijd uit, want de blaadjes zelf zijn niet eetbaar.

Zwarte peper: Scherp en scherp, zwarte peper is een alomtegenwoordige smaakmaker die vaak met zout wordt gecombineerd om zowat elk gerecht af te maken.

Karwij: Deze licht anijsachtige specerij kan in zijn geheel of gemalen gebruikt worden in zoete of hartige baksels, stoofpotten en stoofschotels.

Chilivlokken: Gemaakt van gedroogde en gemalen rode chilipepers. Strooi chilivlokken over gerechten als pittige garnering of laat ze in stoofschotels en sauzen blijven hangen.

Kaneel: Gemalen of als hele stokjes verkocht, wordt kaneel vaak verbannen naar zoete bakprojecten, maar is ook een heerlijke toevoeging aan hartige gerechten.

Koriander: Citrusachtig en subtiel zoet, gebruik heel of gemalen in curry’s of over geroosterde groenten en vlees.

Komijn: Of je dit nu heel of gemalen gebruikt, het is een warme en nootachtige specerij die goed werkt in curry’s, soepen, marinades, en sauzen.

Kerriepoeder: Een kruidenmengsel dat gewoonlijk bestaat uit koriander, komijn, kurkuma, en fenegriek, kan kerriepoeder een kick van smaak geven aan geroosterde groenten, eenvoudige gebakken eieren, en vele andere gerechten.

Gedroogde oregano: In tegenstelling tot veel andere kruiden behoudt oregano zijn zoete en aardse smaak als hij gedroogd is. Voeg een snufje toe aan saladedressings, pizza, of pastasaus.

Gedroogde tijm: Net als oregano behoudt tijm zijn licht citroenachtige, muntachtige smaak als hij gedroogd is. Als je verse tijm vervangt door gedroogde, gebruik dan minder, want gedroogde tijm is nog pittiger.

Venkelzaad: Met een zoethoutachtige smaak en subtiele zoetheid zijn venkelzaadjes heerlijk in combinatie met geroosterd vlees en groenten, omdat hun smaak pas echt naar voren komt als ze verhit worden.

Nootmuskaat: Te veel nootmuskaat kan een gerecht overweldigen, dus wees aan de schaarse kant. In plaats van voor gemalen te gaan, kun je proberen hele nootmuskaat te kopen en die vers te raspen bij het toevoegen aan gerechten.

Paprika: Variërend in smaak van zoet tot heet, kan paprikapoeder gebruikt worden om een subtiele of sterke kruidigheid en rook toe te voegen aan soepen en stoofschotels.

Zout: Een fundamentele smaakmaker die in elke keuken over de hele wereld te vinden is. We raden aan koosjer of fijn zeezout te gebruiken voor alledaags koken, en een chiquer, schilferig zout voor garnering.

De enige tips voor het bewaren en organiseren van specerijen die je nodig hebt

Voor velen van ons zijn specerijen een van die dingen die we geneigd zijn voor lief te nemen: Als we het hebben en het is goed, betekent dit dat we het kunnen gebruiken, toch? Fout. Specerijen hebben een bepaalde houdbaarheid en, voor een maximale smaak en uitbetaling in ons eten, moeten we die data in de gaten houden en onze specerijen omkeren als ze ouder en minder krachtig worden. De vuistregel waar de meeste deskundigen naar leven als het gaat om het vervangen van hun specerijen? Niet langer dan twee jaar voor hele specerijen, een jaar voor gemalen specerijen. Bewaar ze in luchtdichte potjes, uit direct zonlicht, op een koele en droge plaats.

Nu is mijn kruidenrek niets om over op te scheppen. Het is eerlijk-verdrietig en frustrerend-een rommeltje. Hoewel de huidige staat van mijn kruidenopbergsysteem bestaat uit allerlei ongeëtiketteerde potjes en met kleren vastgepinde zakjes die op een plank bij elkaar geschoven zijn, ziet mijn aspirant-kruidenopbergsysteem er echt goed uit, en er wordt aan gewerkt. Ik doorzocht tonnen artikelen over dit onderwerp om uit te zoeken wat praktisch, goedkoop en betrouwbaar was, en ik plukte er alleen de meest waardevolle tips en trucs uit – die waar ik vanaf nu ook echt naar zal leven.

  1. Hele specerijen kopen: Dit betekent dat je specerijen langer houdbaar zullen zijn, ja, maar het betekent ook dat de smaak die je van die specerijen krijgt sterker en beter van smaak zal zijn. Gemalen specerijen verliezen sneller hun smaak dan hele specerijen omdat hun vluchtige oliën (waar veel van de smaken en aroma’s van specerijen in zitten) vervliegen als ze aan de lucht worden blootgesteld.
  2. Koop kleine hoeveelheden: Het kopen van kleinere hoeveelheden specerijen geeft je de flexibiliteit om nieuwe specerijen uit te proberen en helpt je ervoor te zorgen dat je niet te veel verspilt als de tijd komt om ze weg te doen.
  3. Koop zo vers mogelijk: Dit lijkt misschien moeilijk te peilen, en eerlijk gezegd kan dat ook zo zijn. Het belangrijkste wat je kunt doen om er zeker van te zijn dat de specerijen die je koopt vers en krachtig zijn, is ze te halen bij een winkel die zijn specerijenvoorraad regelmatig omkeert. Dit kan betekenen dat je op zoek gaat naar een specerijenspeciaalzaak of -merk in je omgeving of je specerijen online bestellen bij een gerenommeerde bron
  4. Zoek de juiste kruidenruimte voor je keuken: Elke keuken is anders, dus het is belangrijk om flexibel te zijn en de ruimte te kiezen die voor jou het meest zinvol is. Voor velen is dat ofwel een speciale kruidenlade, kast, plank, of rek. Je moet ook bedenken hoe gemakkelijk de specerijen bereikbaar zijn tijdens het koken, maar bedenk dat ze niet aan direct zonlicht, hitte of vocht moeten worden blootgesteld.
  5. Etiket, etiket, etiket: Lange tijd etiketteerde ik mijn specerijen niet, omdat ik dacht dat ik altijd aan de geur zou weten welke specerij het is. Nou, verrassing, dat werkte niet zo goed. Het etiketteren van je specerijen is belangrijk als je ze overbrengt in luchtdichte potten (al dan niet misplaatst). Als je een stapje verder wilt gaan, is het ook aan te raden een datum op het etiket te zetten zodat je de versheid in de gaten kunt houden.
  6. Kies je containers naar keuze: Terwijl veel mensen geneigd zijn de specerijen te bewaren in de potjes waarin ze komen, koop ik vaak specerijen die in kleine plastic zakjes komen, en doe ze over in luchtdichte glazen potjes (meestal hergebruikte jampotten). Wees niet beledigd als je bakjes niet bij elkaar passen, maar zorg er gewoon voor dat ze geëtiketteerd zijn, in je vaste ruimte passen, en je niet zullen frustreren (vermijd potjes waar je niet in kunt grijpen voor een kneepje of lepeltje).
  7. Maak eens per jaar de balans op van je specerijen: Een keer per jaar tijd uittrekken om je kruidenrek door te nemen en duplicaten te combineren of weg te doen, bakjes aan te passen, te zien wat vervangen moet worden, enz. is zeer aan te bevelen en, eerlijk gezegd, heerlijk. Het duurt niet lang, dus zet het in je agenda, zet een kopje thee of koffie, en maak het af. Je zult blij zijn dat je het gedaan hebt.