restaurant

Hoe wordt koffie nou eigenlijk gemaakt?

Veel mensen drinken zo nu en dan een kopje koffie. Het maken van koffie kan worden gedaan met een koffiemachine, deze machines zijn onder andere te koop bij Fortune. De koffie kan worden gemaakt met bonen. Voordat er van deze bonen koffie kan worden gemaakt moet er een hoop gebeuren met de bonen. Als eerste heb je namelijk een koffieplant nodig, deze plant kan van zichzelf erg groot worden. In Nederland zal je niet veel koffieplanten vinden, dit komt doordat de planten het best groeien in een tropisch klimaat, wat niet in Nederland te vinden is. Naast het tropische klimaat hebben de koffieplanten een voorkeur voor schaduw, dit kan schaduw zijn van andere planten. 

Het plukken van de koffiebessen

Een koffieplant produceert niet direct de bessen waaruit de koffiebonen voortkomen. Na ongeveer 4 jaar groeien is de boom klaar om koffiebessen te produceren. Wanneer de bessen zijn volgroeid kunnen ze geplukt worden. Bij het plukken worden alleen de echt rijpe bessen geplukt, deze bessen worden gekenmerkt door een perfect rode kleur. De bessen worden met de hand geplukt. Doordat alleen de rijpe bessen worden geplukt kost het plukken veel tijd. Ook moeten er meerder plukkers langs dezelfde boom gaan doordat niet alle bessen tegelijk rijp zijn. 

De twee manieren om het vruchtvlees te verwijderen van de koffieboon

In de bes is de koffieboon te vinden. Er zijn twee manieren waarop het vruchtvlees van de bes gescheiden kan worden van de koffieboon. De eerste manier is om de koffiebessen te drogen in de zon, bijvoorbeeld op een warme steen. Wanneer de bessen zijn gedroogd is de koffieboon gemakkelijk te verwijderen. Het nadeel van deze methode is dat de smaak van de bonen kan variëren. De tweede methode is om stromend water langs de koffiebessen te laten stromen. Door het water wordt het vruchtvlees verwijderd. Deze manier zorgt voor een consequente smaak.  

Het branden en mengen van verschillende soorten koffie

Wanneer de koffiebonen zijn verzameld worden deze op grootte gesorteerd. Daarna worden de koffiebonen gebrand. Aan de hand van de duur en de temperatuur kan de smaak van de koffie bepaald worden. Hele donkere koffie heeft bijvoorbeeld een bittere smaak, deze koffie is relatief lang gebrand op een hoge temperatuur. Door uiteindelijk verschillende soorten koffiebonen met elkaar te combineren kom je tot heerlijke soorten koffie. Deze verschillende koffiebonen kunnen bijvoorbeeld uit andere landen komen. Ook kunnen de koffiebonen uit verschillende oogsten met elkaar gemengd worden.

Als de koffiebonen helemaal klaar zijn kan er natuurlijk koffie van worden gemaakt. Dit kan gebeuren met een koffiemachine waarbij je met een druk op de knop kan genieten van een heerlijk kopje koffie. Deze koffiemachines zijn te koop bij Fortune.